Sunday, August 30, 2009

Madonna fluierata: intre rasism si surzenie

Mai toti romanii (dar si multi occidentali) au auzit deja de incident, pentru cine nu, uite aici clipul (restul discursului cantaretei, aici)

Asadar, o parte din fani s-au gasit sa o fluiere. De ce? Spun unii ca “Madonna i-a jignit pe romani“. Ca a vorbit despre discriminarea din Romania. Asa sa fi fost?

Madonna s-a aratat intristata de discriminarea din Europa de Est. Atat. A spus ca toti meritam acelasi respect, indiferent de etnie sau orientare sexuala si s-a aratat intristata, nu i-a facut pe est-europeni rasisti. Iar Europa de Est inseamna Romania, Ucraina, o parte din Rusia, Bulgaria, Serbia. In acceptiunea unora, si partea de Europa Centrala care a stat sub comunism (Ungaria, Polonia, etc).

Or, daca in Romania “doar” 25% dintre rromi se declara discriminati, iar in Bulgaria 26% (intrebarea e daca inteleg toti rromii sensul cuvantului discriminare), in Cehia e vorba de 64%, in Ungaria de 62%, in Polonia de 59%.

E discriminare in “Est”? Este! Si chiar daca nu ar fi fost, fanii care au huiduit au fost fie surzi, fie nu si-au putut controla pornirile rasiste. Discriminare in Est? Ok, in Est, nu doar la noi, si-ar fi putut spune niste fani cu auzul mai dezvoltat si/sau mai rationali.

Sau poate ca e mult sa ceri ratiune la un eveniment la care pasiunea vine pe primul loc? Daca-i asa, cu atat mai mult ii apreciez pe cei care fie au strigat yeah, ca fiul lui Florin Dumitrescu, fie si-au tinut, in mod intelept, pliscul.

Olahus

PS: Chiar daca ar fi vorbit doar despre Romania, Madonna ar fi avrut dreptate sa-si arate “intristarea”. Ba chiar sa-i acuze pe unii romani ca sunt rasisti. Daca artistii si sportivii (care sunt mai credibili decat politicienii si poate, chiar decat jurnalistii in ochii maselor) nu condamna o problema sociala,atunci cine s-o faca? Iar Madonnei, daca i se pot reprosa multe, nu i se poate reprosa ca a fost vreodata rasista, si are cu atat mai mult dreptul sa condamne rasismul intr-o tara sau o regiune.

PPS: De remarcat ca si cealalta reactie: romanii sunt rasisti pentru ca au huiduit-o pe Madonna, e gresita. Eu unul am intalnit-o la o amica din Belgia, de origine rroma, dar teama mi-e ca multi occidentali s-au grabit sa generalizeze astfel. Dar daca generalizam asupra tuturor romanilor pornind de la cativa fani ai Madonnei, e ca si cum am generaliza asupra rromilor pornind de la cativa criminali, hoti sau mafioti.

[Via http://maghiaromania.wordpress.com]

No comments:

Post a Comment